Zithouding

Het is een vaak gehoord probleem: jongeren met een slechte zithouding, slungelig lopen of hangen in plaats van rechtop staan.  

Dit heeft een oorzaak in het feit dat het lichaam in de puberteit grote veranderingen doormaakt. De puber groeit hard en de vorm van het lichaam verandert. De groei van de armen en benen gaat meestal sneller dan de groei van de romp. Omdat deze groei in een korte tijd gebeurt kan dit problemen geven met de coördinatie van bewegingen. Het bewegen gaat wat slordig en slungelig, dat kan een puber onzeker maken over zijn/haar lichaam en bewegingen. Die onzekerheid zie je terug in houding en gedrag. 

Daarnaast heeft ook de hormonale verandering veel invloed op het welbevinden. Jongeren gaan ineens anders tegen dingen aankijken en er anders over denken, ze zijn bezig zich los te maken van hun ouders, ze willen niet anders zijn dan anderen leeftijdsgenoten, kopiëren daarbij gedrag van anderen en dat gaat weleens gepaard met spanning. De ontstane spanning veroorzaakt vaker hoofdpijnklachten. 

Door huiswerk, heen en weer fietsen naar school, minder buitenspelen, nieuwe interesses en de uitbundige groei van het lichaam ben je als jongere moeilijker te motiveren voor beweging dan in de basisschooltijd. Bedenk echter dat je door meer bewegen en goed leren bewegen je beter voelt. Je leert je lichaam beter kennen waardoor je meer  zelfvertrouwen krijgt. 

Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn. Het is daarom altijd goed om de klachten te bespreken met onze kinderfysiotherapeut. 

Dit is de home template

whatsapp